Dahulu
kita tular dengan nama kuih kerbau guling yang dijenamakan semula dari nama
asal kuih kasui atau kesoi. Ada nama kuih dalam kain yang ditukar nama dari kuih
putu halba dan sebagainya.
Sekarang
timbul pula kuih tonyoh. Banyak yang tertanya-tanya jenis kuih apa pula tu.
Kuih
tonyoh ni sebenarnya kuih ubi kayu parut. Bukan perkara baharu pun. Kuih ubi
kayu parut ni sudah lama orang buat.
Tetapi
apabila dijenamakan semula sebagai kuih tonyoh, maka banyak orang
tertanya-tanya, terutama apabila ia tular di media sosial.
Kuih
tonyoh biasanya banyak semasa musim tengkujuh. Kuih tonyoh ni kira macam kuih
putu halba yang banyak didapati pada musim tengkujuh di Kelantan. Kiranya
kedua-dua jenis kuih ini adalah kuih bermusim.
Adakah
kuih tonyoh tidak boleh dibuat pada musim panas? Apa pula tidak boleh. Sebenarnya
kuih tonyoh boleh dibuat bila-bila masa asalkan ada ubi kayu dan alat parut.
Ubi
kayu adalah bahan asas untuk membuat kuih tonyoh. Memandangkan ubi kayu mudah
diperoleh pada musim tengkujuh, maka banyaklah orang buat kuih tonyoh pada
musim tengkujuh.
Penyediaan kuih tonyoh dianggap mudah dan peralatan untuk memasak
kebanyakannya ada di kebanyakan rumah. Peralatan yang diperlukan ialah pemarut
dan kukusan.
Ubi kayu yang telah diparut akan digaulkan dengan sedikit garam.
Untuk kelihatan warna warni, boleh dimasukan juga pewarna.
Bahan yang telah digaul rata akan dibuat tompokan atau diasingkan
mengikut ukuran dikehendaki. Kemudian dikukus selama kira-kira 20 hingga 30
minit.
Untuk memakannya, ikut cara masing-masing. Ada yang memakannya
bersama kelapa parut dicampur dengan gula atau manisan.
Untuk lebih sedap, sediakan kuah berbentuk manisan yang biasa
dimakan dengan putu atau serabai.
Kalau hendak makan kosong pun ok. Rasanya macam ubi kayu rebus
biasalah.
Oi...
mengapa dinamakan kuih tonyoh? Sebabnya, perbuatan memarut ubi kayu dilanggil ‘tonyoh’
iaitu menekan dengan kuat ubi kayu ke atas mata pemarut agar terhasil ubi kayu
parut.
Perkataan
tonyoh adalah dalam dialek Kelantan. Sebab itu nama kuih tonyoh banyak terdapat
di Kelantan. Hakikatnya kuih tonyoh juga ada di tempat lain, tetapi dinamakan
kuih ubi kayu parut atau nama-nama lain mengikut tempat masing-masing.
No comments:
Post a Comment