Tentu
telah banyak yang kenal dengan gula melaka atau dalam dialek Kelantan lebih dikenali
sebagai nise atau nisan. Ia dijadikan sebahagian menu masakan orang Melayu
untuk penyediaan kuih.
Gula
melaka bentuknya pejal. Jika hendak digunakan kenalah dipanaskan dengan air
untuk menjadikan ia cair. Ia agak rumit jika yang diperlukan sedikit sahaja.
Sekarang
ini sudah banyak pengusaha yang menjual nise dalam bentuk cecair atau dikenali
nise cair atau nisan cair. Sekali pandang ia seperti kicap, tetapi lebih pekat.
Adanya
nise cair memberi kelebihan dari segi penggunannya. Ia sedia untuk digunakan
tanpa perlu memasak atau memanaskan kembali.
Macam-macam
boleh digunakan seperti sebagai manisan untuk kuih lompat tikam, dicicah dengan
ketupat atau lemang, penyediaan pengat dan menu beberapa jenis kuih lain.
Malah
ada juga yang menggunakan nise cair sebagai syrup manisan asli dicampurkan
dalam minuman. Ada juga yang menggunakan nise cari sebagai manisan untuk
disapukan kepada roti, biskut dan sebagainya.
Jadi,
kepada peminat manisan, boleh dapatkan nise cair yang bukan sahaja sedap dan
mudah digunakan, tetapi juga kaya khasiat asli.
No comments:
Post a Comment