Kuih butir nangka terkenal di Kelantan. Bahasa
baku ialah biji nangka. Dalam bahasa Thai dikenali dengan nama “bua loi”.
Menarik dilihat, sedap dimakan. Berkhasiat dan menyelerakan.
Resipi butir nangka
Bahan-bahan:
Bahan-bahan untuk biji butir nangka:
- 3-4 cawan tepung beras pulut
- 1 sudu kecil air kapur
- Secubit garam
- Air
- Pewarna makanan secukupnya
Bahan-bahan untuk kuah:
- 2-3 mangkuk besar santan dari 1/2 biji kelapa
- Sehelai daun pandan, carik dan simpul
- 1 sudu kecil rempah biji halba
- Gula
- Garam
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk biji butir nangka:
- Panaskan air di dalam periuk.
- Bancuh air kapur bersama air dan garam.
- Tuangkan sedikit demi sedikit ke atas tepung pulut. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh dan uli bersama beberapa titik pewarna kesukaan anda sehingga warna doh sekata.
- Cubit sedikit dan bentukkan doh menjadi bujur. Ulang proses sehingga doh habis.
- Rebus butir doh di dalam air panas tadi sehingga timbul di permukaan dan kautkan ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk biasa.
Cara-cara untuk kuah:
- Panaskan santan di atas api perlahan.
- Masukkan biji halba dan daun pandan.
- Kemudian masukkan biji butir nangka yang telah ditapis dari air rendaman tadi.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Kacau kuah dengan perlahan sehingga mendidih dan tutup api.
Kredit resipi - Che Nom
Kredit pemilik asal gambar.
- 3-4 cawan tepung beras pulut
- 1 sudu kecil air kapur
- Secubit garam
- Air
- Pewarna makanan secukupnya
- 2-3 mangkuk besar santan dari 1/2 biji kelapa
- Sehelai daun pandan, carik dan simpul
- 1 sudu kecil rempah biji halba
- Gula
- Garam
- Panaskan air di dalam periuk.
- Bancuh air kapur bersama air dan garam.
- Tuangkan sedikit demi sedikit ke atas tepung pulut. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh dan uli bersama beberapa titik pewarna kesukaan anda sehingga warna doh sekata.
- Cubit sedikit dan bentukkan doh menjadi bujur. Ulang proses sehingga doh habis.
- Rebus butir doh di dalam air panas tadi sehingga timbul di permukaan dan kautkan ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk biasa.
- Panaskan santan di atas api perlahan.
- Masukkan biji halba dan daun pandan.
- Kemudian masukkan biji butir nangka yang telah ditapis dari air rendaman tadi.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Kacau kuah dengan perlahan sehingga mendidih dan tutup api.
Kredit pemilik asal gambar.
No comments:
Post a Comment