Kuih jala
mas merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu terkenal di Kelantan.
Rasanya lemak manis. Ia dihasilkan dengan menggunakan kuning telur yang dimasak
dalam air gula.
Kuih
jala mas disediakan dengan kuning telur yang diurai ke dalam air gula yang
menggelegak.
Selepas
beberapa lama apabila masak, adunan itu diangkat dan kemudian ditompokkan pada
bahagian kecil atau juga boleh diletak begitu sahaja dalam bekas.
Kuih
jala mas mempunyai bentuk yang berjurai seperti mi halus.
Pada
awalnya ia hanya disediakan untuk perayaan istimewa seperti peminangan dan
perkahwinan.
Pun
begitu, sekarang ini ia mudah diperoleh di pasar-pasar di Kelantan. Permintaan
tinggi terhadap jala mas berlaku pada bulan Ramadan.
Bagaimanapun,
bagi mereka yang tidak suka rasa manis tidak akan makan jala mas.
Disebabkan
cara membuatnya yang cerewek dan hanya menggunakan kuning telur menyebabkan kos
yang tinggi.
Pada
kebiasaannya telur itik digunakan kerana ia mempunyai saiz kuning telur yang
lebih besar.
Nama
jala mas mungkin diambil dari warnanya yang kuning keemasan dan bentuknya
seperti jala.
No comments:
Post a Comment