Pokok
kekabu juga dikenali dengan nama kapuk. Manakala di Sabah dipanggil pokok tambaluang.
Pokok
kekabu menghasilkan buah yang menghasilkan kekabu yang berupa seperti kapas. Kulit
buah kekabu akan merengkah apabila sudah matang dan menampakkan kekabu. Kekabu akan
berterebangan ditiup angin.
Untuk
mengelak kekabu berterbangan, buah yang yang telah matang akan dikait.
Kekabu
digunakan untuk membuat bantal dan tilam. Gentian yang seakan-akan kapas itu
akan disumbat di dalam sarung bantal atau tilam.
Biarpun
bantal dan tilam kekabu tidak banyak digunakan sekarang, tetapi ia masih ada
peminatnya. Sebab itu, ada pengusaha menjadi pengeluar bantal kekabu.
Bantal
atau tilam yang disi dengan kekabu mampu bertahan sehingga 20 tahun, tetapi ia
perlu dijauhkan dari air, dan dijemur dan dipukul dengan pemukul rotan bagi
menyingkir debu kekabu yang telah hancur.
Kelebihan
bantal kekabu ialah bersifat sejuk, memerangkap haba dan tidak mengandungi
bahan kimia. Jika selalu dijemur ia kembali 'gebu' dan selesa digunakan.
No comments:
Post a Comment