Sistem
reban ayam tertutup merupakan satu kaedah penternakan ayam secara moden yang
canggih dilengkapi sistem kawalan suhu dan kelembapan yang jauh berbeza dengan
keadaan kebanyakan reban ayam.
Dengan
integrasi ternakan yang menggabungkan teknologi moden dalam infrastruktur, ayam
boleh mencapai berat sesuai dipasarkan dalam masa antara 32 dan 35 hari,
berbanding antara 38 dan 42 hari sekiranya ternakan dilakukan secara terbuka.
Reban
yang keseluruhan bahagian bertutup rapat kecuali untuk udara keluar masuk. Pengudaraan
dalam reban dapat dikawal mengikut kesesuaian yang diperlukan.
Kawalan
suhu dan kawalan kelembapan adalah penting bagi proses pembesaran ayam.
Dalam
persekitaran yang selesa produktiviti ayam dioptimumkan. Suhu dalam reban diselaraska
lebih rendah dari suhu diluar. Persekitaran dalam reban selesa kepada ayam.
Perubahan suhu minimum dan maksimum dalam reban tertutup lebih kurang 4°C
(24-28°C) berbanding sehingga 10°C( 25>35°C) bagi reban terbuka.
Dalam keadaan tertutup, ayam kurang mengalami tekanan kerana gangguan dari faktor
luar dapat diminimumkan.
Lebih banyak ayam boleh dipelihara kerana keperluan luas ruang lantai bagi setiap
ekor ayam boleh dikurangkan sepertiga berbanding menggunakan reban terbuka.
Kos
ubat dapat dikurangkan kerana kawalan penyakit dilakukan dengan berkesan. Kadar
kematian dan kecederaan ke atas ayam kurang berbanding reban terbuka.
No comments:
Post a Comment