Lempuk
atau dalam dialek Kelantan disebut ‘lepok’ adalah isi durian yang dimasak
dicampur dengan gula dan sedikit garam sehingga pekat.
Untuk
membuat lepok, isi durian ‘diperisi’ atau diasingkan dari bijinya. Ia kemudian
dimasak dengan dicampur dengan gula dan sedikit garam.
Adunan
itu dikacau sehingga pekat atau berketul.
Pada
masa dahulu, lepok dimasak di dalam kuali tembaga untuk menghasilkan aroma rasa
yang unik. Sudip kayu pula digunakan untuk mengacau adunan tersebut.
Namun,
sekarang ini pengusaha atau pembuat lepok tidak peduli tentang periuk atau
keluli yang digunakan. Apa yang penting kerja membuat lepok menjadi senang dan
mudah.
Untuk
membuat lepok dalam kuantiti yang banyak, kawah yang besar akan digunakan.
Mereka
menggunakan api dari gas memasak. Malah, lebih memudahkan lagi menggunakan
mesin untuk mengacau secara berterusan.
Cara
itu, lebih banyak lepok dihasilkan dan kualiti serta kebersihan lebih terjamin.
No comments:
Post a Comment