Saturday, 15 July 2023

KEGUNAAN SEKAM PADI

 
Sekam padi merupakan lapisan luar biji padi yang tidak boleh dimakan dan dikeluarkan semasa pemprosesan biji padi dikilang. Ia boleh digunakan sebagai media tanaman, bahan alas kandang, campuran makanan haiwan, dibakar atau boleh diproses menjadi arang yang boleh dijadikan media tanaman.

Ciri-ciri sekam padi
- Mempunyai kadar rongga yang tinggi.
- Ringan dan tidak mudah mampat.
- Sesuai dijadikan sebagai bahan penyerap dan penebat.
- Boleh digunakan sebagai sungkupan dan bahan alas bagi ternakan.

Kebaikan sekam padi:
- Menggemburkan tanah
- Memberikan pengudaraan dan pengairan yang baik untuk tanaman
- Memberi kelembapan kepada tanaman.
- Memudahkan pertumbuhan akar-akar baru pada tanaman.

Sekam padi, juga dipanggil sekam padi mentah, adalah salutan pada biji atau biji padi. Ia terbentuk daripada bahan keras, termasuk silika dan lignin, untuk melindungi benih semasa musim tanam.

Setiap kg beras putih yang dikisar menghasilkan kira-kira 0.28 kg sekam padi sebagai hasil sampingan pengeluaran beras semasa pengilangan.

Sekam padi juga boleh digunakan sebagai bahan binaan, baja, bahan penebat, atau bahan api.

No comments:

Post a Comment