Sekam padi merupakan lapisan luar biji padi
yang tidak boleh dimakan dan dikeluarkan semasa pemprosesan biji padi dikilang.
Ia boleh digunakan sebagai media tanaman, bahan alas kandang, campuran makanan
haiwan, dibakar atau boleh diproses menjadi arang yang boleh dijadikan media
tanaman.
Ciri-ciri sekam padi
- Mempunyai kadar rongga yang tinggi.
- Ringan dan tidak mudah mampat.
- Sesuai dijadikan sebagai bahan penyerap dan
penebat.
- Boleh digunakan sebagai sungkupan dan
bahan alas bagi ternakan.
Kebaikan sekam padi:
- Menggemburkan tanah
- Memberikan pengudaraan dan pengairan yang
baik untuk tanaman
- Memberi kelembapan kepada tanaman.
- Memudahkan pertumbuhan akar-akar baru
pada tanaman.
Sekam padi, juga dipanggil sekam padi
mentah, adalah salutan pada biji atau biji padi. Ia terbentuk daripada bahan
keras, termasuk silika dan lignin, untuk melindungi benih semasa musim tanam.
Setiap kg beras putih yang dikisar
menghasilkan kira-kira 0.28 kg sekam padi sebagai hasil sampingan pengeluaran
beras semasa pengilangan.
Sekam padi juga boleh digunakan sebagai
bahan binaan, baja, bahan penebat, atau bahan api.
No comments:
Post a Comment