Sekarang semakin banyak orang menternak
jenis haiwan ruminan seperti lembu, kambing, biri-biri, kerbau, kerbau dan
kibas. Haiwan ruminan adalah jenis yang mempunyai perut yang dibahagikan kepada
empat ruang dan memamah semula makanannya selepas dihadamkan di dalam rumen. Ternakan
ini biasanya makan rumput dan jenis makanan dalam bentuk daun, umbut dan sebagainya.
Memandangkan kawasan ragut atau tempat
terbuka yang tumbuh dengan rumput semakin terhad, sumber makanan untuk haiwan
ruminan itu semakin sukar diperoleh. Jika mengharapkan dedak sebagai sumber
makanan, ia agak mahal dan tidak memberi keuntungan kepada penternak.
Justeru, penternak memilih untuk membeli
rumput segar. Rumput segar lebih murah dan jimat. Ia sesuai untuk makanan
ternakan ruminan.
Banyak jenis rumput yang ditanam untuk
dijual. Antara jenis yang paling banyak ditanam ialah rumput minyak. Rumput ini
boleh mencecah harga sehingga RM10 untuk guni 50 kilogram. Ia memberi memberi
satu sumber pendapatan kepada penanam rumput minyak.
Rumput minyak (Brachiaria Humidicola)
antara jenis rumput yang mudah tumbuh dan penjagaan yang minimun. Penanaman
rumput minyak menggunakan biji benih atau keratan akar rumput tua. Pada
peringkat permulaan penanaman, tanah perlu dibajak. Buat 2 kali putar sampai
hancur tanah.
Tapak tanah untuk menanam rumput minyak
perlu dipilih kawasan yang tidak bertakung air pada musim hujan. Biasanya pokok
akan mati jika air bertakung lebih seminggu.
Jarak tanaman rumput minyak perlu rapat
agar pokok tersebut cepat menutup tanah bagi mengelak rumput liar lain tumbuh.
Waktu terbaik menanam rumput minyak ialah
pada musim hujan untuk mempercepatkan tembesaran. Jika ditanam pada musim
panas, proses siraman perlu dilakukan. Sebenarnya, pokok rumput minyak tahan
pada cuaca panas, tetapi tumbesaran akan lambat.
Rumput boleh dituai setelah berusia sebulan
setengah hingga dua bulan. Ketinggian ketika itu lebih kurang 15 inci sehingga
20 inci. Tuaian boleh dilakukan sebanyak 7-8 kali setahun bergantung pada jenis
tanah, baja, siram dan cuaca.
No comments:
Post a Comment