Penanaman pisang tanduk menggunakan anak
benih daripada kultur tisu menghasilkan buah berkualiti premium selain
mengurangkan risiko serangan penyakit, berbanding anak sulur atau anak pokok.
Anak benih pisang tanduk daripada tisu
kultur dihasilkan di dalam makmal. Ia bertujuan memastikan hanya ciri-ciri
genetik terbaik diambil dalam proses penghasilannya termasuk rintangan kepada
penyakit.
"Penanaman pisang tanduk secara
komersial diusahakan saya bersama sepupu, Mark Thilley, pada kebun berkeluasan
10 hektar selain memilih menggunakan anak benih tisu kultur berbanding kaedah
sulur ataupun anak pokok.
Anak daripada kultur tisu lebih mahal,
tetapi berbaloi kerana menghasilkan buah yang bermutu sesuai dengan permintaan
pasaran.
Penggunaan anak benih kultur tisu,
pengeluaran hasil juga lebih seragam terutama setiap buah daripada setiap pokok
memiliki purata berat dan jumlah sisir yang tidak jauh beza.
Paling penting boleh kawal kualiti buah
yang dihasilkan seperti isi lebih padat, saiz lebih besar dan warnanya lebih
kuning berbanding pokok pisang sulur.
Pisang daripada benih kultur tisu juga
memastikan pengeluaran pisang tanduk gred premium dengan berat sekitar 8
kilogram sehinggalah 13 kilogram bagi setiap pokok.
Kaedah kultur tisu juga ada peraturan
tertentu iaitu tidak boleh menggunakan sel induk yang sama berulang kali bagi
mengelak ancaman penyakit.
Penanaman pisang tanduk sama juga dengan
jenis pisang lain amat memerlukan air mencukupi dan juga baja memastikan pokok
dapat mengeluarkan jantung dan berbunga pada bulan keenam.
Buah pisang tanduk terhasil daripada
jantung pokok. Biasanya pokok yang sihat akan menghasilkan jantung pada bulan
keenam atau ketujuh.
Dalam tempoh lapan minggu berikutnya dari
jantung, beransur-ansur pembentukan buah yang sedia dituai.
Kerja penjagaan pokok amat penting dalam
tempoh enam bulan pertama, termasuk mencantas daun dan sulur pokok bagi
memastikan pertumbuhan buah serta pokok dapat berlangsung dengan baik.
Pisang tanduk mendapat permintaan tinggi
dari pengusaha kerepak, penjual goreng pisang dan mereka yang ingin menjadikan
ia sebagai pengat atau kuih muih lain. Ia juga boleh dimakan mentah.
No comments:
Post a Comment