Buah piah semakin berkurangan. Pokoknya telah banyak ditebang. Sebab itu, tidak banyak generasi sekarang kenal buah piah. Tentu sekali tidak pernah memakannya.
Penduduk di Kampung Kedai Piah, Ketereh, Kelantan, pun rasanya tidak banyak yang pernah makan buah piah. Bahkan tidak kenal buah piah yang namanya diambil menjadi nama tempat itu.
Buah piah kulitnya macam ciku, tetapi keras. Cara hendak makan buah piah cukup unik. Buah itu perlu dipukul atau diketuk kepada benda keras. Ada yang melontarnya ke simen atau dinding batu.
Tujuan
dilakukan begitu untuk ‘melonggarkan’ isinya dari kulit dan biji. Dengan cara
melontar juga isinya akan lebih gebu dan lembut. Jika tidak dibuat demikian
isinya akan pejal.
Isinya
berwarna kuning. Rasanya kelat-kelat manis dan isi buahnya yang benar-benar
masak akan mudah melekat di gigi.
Pokok
piah tinggi macam pokok tualang. Jadi, agak sukar untuk dipanjat. Kalau hendak makan buah piah kenalah tunggu ia gugur sendiri.
Kat mana nak cari buah ni
ReplyDeleteSemua pandai sembang je, Tanya x jawab nk dapatkan benih 😬😬😬
ReplyDelete