Seorang
pesakit kencing manis mempunyai pantang larang pengambilan makanan, terutamanya
yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
Bagaimana pula dengan pengambilan
buah-buahan yang mempunyai kandungan gula secara semulajadi? Adakah ianya
dibolehkan?
Sudah
menjadi kefahaman umum bahawa doktor akan menasihati untuk makan buah-buahan
dengan kadar yang sedikit bagi pesakit kencing manis.
Malah
pada masa tertentu doktor akan menghalang terus pesakit tidak memakannya kerana
paras gula dalam darah mencanak naik.
Kandungan fruktosa dalam buah-buahan juga
memainkan peranan penting untuk penghasilan bacaan glukosa dalam darah.
Salah
satu jenis buah yang perlu dihadkan pengambilan ialah buah rambutan. Buah
rambutan mempunyai kadar gula yang sangat tinggi, khususnya bagi buah
rambutan yang sudah tua atau matang.
Terdapat jenis buah rambutan yang lebih
tinggi kadar kemanisan berbanding jenis yang lain.
Biasanya,
penggemar buah, termasuk buah rambutan akan memilih jenis yang paling manis.
Rasa manis memang sedap, tetapi ia berbahaya kepada mereka mengidap kencing
manis.
Untuk
mengelak rasa manis dan boleh makan buah rambutan dalam jumlah lebih banyak,
elok makan buah yang belum ranum sepenuhnya. Rasanya sedikit kelat, tetapi itu
baik untuk mengelak kesan buruk kepada kesihatan.
Untuk
memilih buah yang belum masak sepenuhnya memang sukar ditemui di pasar kerana
biasanya penjual akan memilih menjual buah yang sudah masak sepenuhnya kerana
mendapat permintaan tinggi.
Jadi,
peluang untuk mendapat buah rambuatn belum ranum hanya hadir jika kita ada
pokok rambutan sendiri atau mendapatkannya sendiri dari pemilik pokok. Boleh
pilih buah yang belum ranum atau masak sepenuhnya.
Secara
umumnya, buah rambutan memang menyihatkan, tetapi bukan untuk pengidap kencing
manis. Buah rambutan membekalkan tenaga, karbohidrat, serat, lemak, protein, thiamine,
riboflavin, niacin, vitamin B6, asid folit, vitamin C, kalsium, magnesium, potassium,
sodium dan zink.
Beberapa
nasihat berikut penting kepada pesakit kencing manis dalam penjagaan makan
buah-buahan.
Elakkan
pengambilan buah-buahan semasa perut kosong. Ini kerana penyerapan gula
fruktosa sepenuhnya (setelah ditukar ke glukosa) tidak dapat ditampung oleh
insulin yang lemah atau ubat kencing manis.
Pengambilan
buah disarankan diambil sejurus selepas hidangan utama, dihadkan kepada 1
hidangan sahaja. Pada masa ini tindakan insulin atau ubat kencing manis adalah
optima.
Maksimum
2 hidangan buah untuk sehari.
Berikut
adalah contoh-contoh saiz hidangan buah untuk satu unit karbohidrat. Setiap
unit membekalkan 15g karbohidrat:
-
1 biji sederhana epal/oren/belimbing/pear
-
1 potong nipis betik/nenas/tembikai susu
-
1/2 biji jambu batu/mangga kecil
-
5 biji sederhana rambutan.
-
2 biji manggis/jambu air/kedondong/kurma
-
8-10 biji kecil langsat/duku/anggur/longan
-
2-3 ulas sederhana cempedak/durian/nangka
Senarai
makanan yang patut dielakkan atau diminimumkan pengambilannya:
-
Gula putih.
-
Gula merah
-
Gula melaka
-
Gula batu
-
Gula-gula
-
Glukosa
-
Madu
-
Jem
-
Kaya
-
Susu pekat manis
-
Sirap.
-
Minuman ringan
-
Minuman kordial
-
Biskut manis
-
Roti manis
-
Kuih manis
-
Kek
-
Aiskrim
-
Coklat
-
Air tebu
-
Air kelapa muda
-
Minuman-minuman yang ditambah gula
No comments:
Post a Comment