Thursday, 19 May 2016

TANDA LEMAH TENAGA BATIN


Untuk mengetahui tanda-tanda lemah tenaga batin seseorang lelaki itu, seelok-elaoknya marilah kita perhatikan apakah yang berlaku semasa peroses erektil.

Proses ereksi adalah proses dimana apabila zakar seseorang lelaki terangsang akan bertukar dari keadaan lembik kepada keadaan tegang dan tersedia untuk melakukan hubungan jenis dengan pasangannya.

Untuk memahami apa yang menyebabkan berlakunya lemah tenaga batin atau mati pucuk, penting untuk kajian pertama dilakukan untuk mengetahui bagaimana proses ereksi berlaku. Bagi seorang lelaki proses ereksi merupakan satu proses yang kompleks berlaku di dalam badan. 

Ereksi melibatkan sistem saraf pusat, sistem saraf periferal, faktor-faktor psikologi dan yang berkaitan dengan tekanan, faktor-faktor tempatan dengan badan-badan atau ereksi zakar itu sendiri, dan juga hormon dan komponen vaskular (aliran darah atau edaran).

Bahagian zakar dimana proses yang membawa kepada ereksi mewakili hanya satu komponen tunggal.

Ereksi berlaku sebagai tindak balas terhadap sentuhan, bau, pendengaran dan rangsangan visual yang mencetuskan impulse elektrik di dalam otak.

Maklumat bergerak dari otak ke pusat-pusat saraf di pangkal tulang belakang, di mana gentian saraf utama menyambung ke zakar dan mengawal aliran darah semasa ereksi dan selepas itu.

Rangsangan seksual menyebabkan pelepasan bahan kimia daripada saraf pada zakar yang mencetuskan satu siri peristiwa yang akhirnya menyebabkan kelonggaran otot semasa ereksi zakar.

Kelancaran otot-otot dalam badan-badan semasa ereksi mengawal aliran darah ke dalam zakar. Apabila otot relaks, aliran darah secara mendadak meningkatkan, dan ereksi menjadi penuh dan tegar, itulah yang menyebabkan ereksi. 

Jika satu atau lebih daripada proses fizikal dan / atau psikologi di atas terganggu, lemah tenaga batin boleh berlaku.

Disfungsi erektil menggambarkan ketidakupayaan untuk mencapai dan mengekalkan ketegangan zakar lelaki yang mencukupi untuk melakukan hubungan.

Secara umumnya, punca lemah tenaga batin dibahagikan kepada 2 jenis. Ramai lelaki akan mempunyai kedua-dua sebab ini iaitu psikologi (mental) dan fizikal atau organik (yang mempunyai kaitan dengan organ tubuh badan atau sistem organ).

Penggunaan pemakanan tambahan dapat membantu masalah yang dihadapi.

No comments:

Post a Comment