Wednesday 5 February 2020

CARA MAKAN BUAH PIAH

Siapa kenal buah piah? Rasanya ramai tidak kenal buah piah dan tentu sekali tidak pernah merasai buah piah. Memang sukar untuk mendapat buah piah sekarang ini.

Penduduk di Kampung Kedai Piah, Ketereh, Kelantan, pun rasanya tidak ramai yang pernah makan buah piah. Bahkan mungkin tidak kenal buah piah yang namanya diambil menjadi nama tempat itu.   

Buah piah kulitnya macam ciku, tetapi keras. Cara hendak makan buah piah cukup unik. Buah itu perlu dipukul atau diketuk kepada benda keras. Ada yang melontarnya ke simen atau dinding batu.

Tujuan dilakukan begitu untuk ‘melonggarkan’ isinya dari kulit dan biji. Dengan cara melontar juga isinya akan lebih gebu dan lembut. Jika tidak dibuat demikian isinya akan pejal.

Isinya berwarna kuning. Rasanya kelat-kelat manis dan isi buahnya yang benar-benar masak akan mudah melekat di gigi.

Pokok piah tinggi macam pokok tualang. Jadi, agak sukar untuk dipanjat. Kalau nak makan buah piah kenalah tunggu ia gugur sendiri.

1 comment: