Nasi
beriani semakin terkenal di Malaysia. Menu tersebut dikatakan berasal dari
Benua Kecil India. Bagaimanapun, masakan ini diubahsuai sedikit mengikut cita
rasa masyarakat majmuk di Malaysia.
Menu
beriani dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran. Di
Utara India, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Mughlai dan di India
Selatan, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Hyderabadi.
Masakan ini
merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.
Dari
segi sejarah, jenis beras yang paling biasa digunakan dalam penyediaan beriani
adalah beras perang tetapi kini beras beras basmati digunakan secara
meluas.
Rempah-rempah dan bahan penyedap yang digunakan dalam beriani adalah
minyak sapi, buah pala, cokmar, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis,
daun salam, ketumbar, daun pudina, halia, bawang, dan bawang putih.
Di
Malaysia hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi iaitu nasi briyani,
nasi briyani, nasi beriani atau nasi biriani. Nama hidangan ini berasal dari
bahasa Parsi, yang berarti goreng atau panggang.
Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan yang seterusnya menyebarkan ke alam Melayu atau Nusantara.
Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan yang seterusnya menyebarkan ke alam Melayu atau Nusantara.
Hidangan
ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran,
Afganistan, Bangladesh dan kalangan penduduk Sri Lanka.
Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging, sama ada daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang.
Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging, sama ada daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang.
No comments:
Post a Comment