Saturday, 18 July 2020

SEJARAH NASI BERIANI DI MALAYSIA

Nasi beriani semakin terkenal di Malaysia. Menu tersebut dikatakan berasal dari Benua Kecil India. Bagaimanapun, masakan ini diubahsuai sedikit mengikut cita rasa masyarakat majmuk di Malaysia.

Menu beriani dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran. Di Utara India, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Mughlai dan di India Selatan, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Hyderabadi. 

Masakan ini merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.

Dari segi sejarah, jenis beras yang paling biasa digunakan dalam penyediaan beriani adalah beras perang tetapi kini beras beras basmati digunakan secara meluas. 

Rempah-rempah dan bahan penyedap yang digunakan dalam beriani adalah minyak sapi, buah pala, cokmar, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun salam, ketumbar, daun pudina, halia, bawang, dan bawang putih.

Di Malaysia hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi iaitu nasi briyani, nasi briyani, nasi beriani atau nasi biriani. Nama hidangan ini berasal dari bahasa Parsi, yang berarti goreng atau panggang.

Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan yang seterusnya menyebarkan ke alam Melayu atau Nusantara.

Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh dan kalangan penduduk Sri Lanka.

Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging, sama ada daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang.

No comments:

Post a Comment