Thursday, 19 January 2023

KUIH BAKUL BAWA TUAH

 
Kuih bakul atau Nian Gau merupakan kuih tradisi masyarikat Tionghua. Kuih bakul diperbuat daripada tepung beras pulut yang dikisah atau dimesin dan gula.
 
Kuih bakul adalah menu wajib setiap kali ketibaan Tahun Baharu Cina kerana ia dipercayai membawa tuah kerana namanya: "nian gao". Goa bermaksud kuih dan gao pula bermaksud ‘tinggi’ yang membawa erti "setahun lagi kehidupan, setingkat lagi kemajuan".
 
Kuih bakul tradisional menggunakan pembalut daun pisang yang diletakkan pada tin selinder sebelum dimasukkan adunan tepung beras pulut dicampur air dan gula.
 
Kebanyakan proses membuat kuih bakul masih secara tradisional seperti menggunakan kayu api untuk mendapatkan aroma dan bau wangi, selain menggunakan daun pisang untuk membungkusnya.
 
Mengukus adalah proses yang panjang dan perlahan, tetapi demi mahu mengekalkan rasa tradisional dalam kuih bakul, masa 14 hingga 18 jam dianggap berbaloi. Proses pengeringan pula mengambil masa kira-kira tujuh hari.
 
Selain rasa yang sedap, penyediaan kuih bakul secara tradisional dan masa pengukusan yang lama sehingga masa sempurna dapat disimpan lama hampir dua tahun serta tidak cepat rosak.
 
Biarpun kuih bakul sinonim dengan sambutan Tahun Baharu Cina, namun kini ia ada dijual sepanjang tahun. Tidak sukar untuk mendapat kuih bulan, terutama melalui jualan dalam talian. Di manapun anda berada, niat untuk makan kuih bulan akan tercapai.

No comments:

Post a Comment