Tuesday 24 September 2024

KUIH BUTIR NANGKA

 
Kuih butir nangka terkenal di Kelantan. Bahasa baku ialah biji nangka. Dalam bahasa Thai dikenali dengan nama “bua loi”. Menarik dilihat, sedap dimakan. Berkhasiat dan menyelerakan.
 
Resipi butir nangka
 
Bahan-bahan:
 
Bahan-bahan untuk biji butir nangka:
- 3-4 cawan tepung beras pulut
- 1 sudu kecil air kapur
- Secubit garam
- Air
- Pewarna makanan secukupnya
 
Bahan-bahan untuk kuah:
- 2-3 mangkuk besar santan dari 1/2 biji kelapa
- Sehelai daun pandan, carik dan simpul
- 1 sudu kecil rempah biji halba
- Gula
- Garam
 
Cara Penyediaan:
 
Cara-cara untuk biji butir nangka:
- Panaskan air di dalam periuk.
- Bancuh air kapur bersama air dan garam.
- Tuangkan sedikit demi sedikit ke atas tepung pulut. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh dan uli bersama beberapa titik pewarna kesukaan anda sehingga warna doh sekata.
- Cubit sedikit dan bentukkan doh menjadi bujur. Ulang proses sehingga doh habis.
- Rebus butir doh di dalam air panas tadi sehingga timbul di permukaan dan kautkan ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk biasa.
 
Cara-cara untuk kuah:
- Panaskan santan di atas api perlahan.
- Masukkan biji halba dan daun pandan.
- Kemudian masukkan biji butir nangka yang telah ditapis dari air rendaman tadi.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Kacau kuah dengan perlahan sehingga mendidih dan tutup api.
 
Kredit resipi - Che Nom
Kredit pemilik asal gambar.

No comments:

Post a Comment